Selfcare waarom het niet het sluitstuk van jouw dag mag zijn

Selfcare het lijkt wel het nieuwste mode woord naast thuiswerken in combinatie met thuisonderwijs. En om heel eerlijk te zijn met beide heb ik als alleenstaand moeder een gigantische haat-liefde relatie.
Ik weet dat het juist nu belangrijk is om rust te nemen, afleiding te zoeken en vooral veel voor jezelf te doen om op te laden. Zeker nu we in een tijd leven dat er veel thuisgewerkt word en dit ook nog eens gecombineerd wordt met (deels) thuisonderwijs. Tegelijk is de realiteit als alleenstaande moeder dat ik regelmatig al dubbeldiensten draai waardoor tijd voor mezelf betekent dat ik met een beetje geluk om 21.30 uur dood moe op de bank plof. En dan heb ik echt geen zin meer in een online yoga klas om ontspannen te leren ademen of een podcast breien en haken omdat het zo rustgevend is. Dan ben ik gewoon moe, wil even zonder na te denken een netflix serie kijken voordat het bedtijd is.

Als dit selfcare is, dan voelt het als weer een extra ding op mijn veel te lange to-do-lijst moet komen omdat het zo hoort. Dus totaal niet ontspannend.

Wat is selfcare dan wel?

Afgelopen de week had ik mezelf midden op de dag onverwacht een rustmoment. Zomaar midden op de dag zittend in de zon met een lekker kop thee liet ik mijn gedachten de vrije loop over deze vorm van selfcare. De zon voelde heerlijk warm op mijn gezicht en zo uit de wind voelde het al echt als voorjaar. Ik hoorde de vogels zingen en liet mijn gedachten even afdwalen met hun gezang. Dit voelde bijna als vakantie. Even helemaal niets, alleen maar rust.

Maar al snel zorgde mijn telefoon ervoor dat ik weer terug in de realiteit was. Ken je dat gevoel alsof je wakker schrikt uit een droom? Tijd om mijn zoontje van school te halen en dan door naar zwemles.

En toch liet selfcare me niet los.

Ik leer al mijn klanten dat selfcare belangrijk is. Maar tegelijk vind ik hoe het nu gepromoot word erg eenzijdig. Selfcare gaat wat mij betreft niet alleen om rust nemen en leuke dingen doen voor jezelf maar in de eerste plaats voor jezelf zorgen door voor jezelf te kiezen. En dat is echt een dingetje, zeker voor alleenstaande moeders.
Het betekent dat je jezelf centraal zet, boven jouw kinderen. Eigenlijk precies zoals de stewardessen in het vliegtuig altijd zeggen. Zet eerst jouw eigen zuurstofmasker op en dan die van een ander.

Ik vind dat dit echte single mom Selfcare is:

 • ❤️ Om hulp vragen en dan niet alleen als je voor een praktische afspraak oppas nodig hebt maar ook omdat je even op adem moet komen.
  ❤️ Regelmatig tijd alleen doorbrengen zodat jij in verbinding met jezelf voelt wat jij nodig hebt, ergens van vind of hoe je je überhaupt voelt.
  ❤️ Nee zeggen omdat je iets niet wil, het niet fijn voelt of je een andere visie hebt
  ❤️ Jezelf vergeven voor de “blunders” die je maakt en daarna ook sorry durven zeggen tegen jezelf of een ander
  ❤️ Even een stap terug zette, de situatie overzien en niet meteen iets doen alleen omdat het van je verwacht word
  ❤️ Luisteren naar jouw onderbuik gevoel en die belangrijker vinden als de mening van anderen.

En als je dat gaat doen, dan voel je je ook niet meer schuldig als je midden op de dag met een kop thee in de zon gaat zitten niksen. Dan voelt selfcare als zelfliefde en dat is wat jij jouw kinderen ook leert door het voor te doen.

Wat mij betreft is selfcare dus geen modehype maar heel erg goed voor jezelf omdat het gebaseerd is op zelfliefde. En daarom kan het niet onderaan jouw to-do-lijstje staan of het sluitstuk van de dag worden. Hoe zie jij dat? laat je het me weten in een reactie?