3 lessen die je als moeder van Max Verstappen kunt leren om al jouw ballen op te houden 

Ik ben een formule 1 fan en afgelopen weekend zat ik twee uur lang op het puntje van mijn stoel. En niet alleen omdat de race zo spannend was maar ook omdat ik er direct een aantal leerlessen uit haalde.

Even wat achtergrond info voor de niet formule 1 fans.  Max Verstappen zit samen met Lewis Hamilton in een strijd om de wereldtitel.  Het verschil in punten is minimaal. De vorige race reden ze elkaar de baan af en konden daardoor beide niet verder rijden. De FIA oordeelde dat Max fout zat en gaf hem een straf dat hij de race van zondag 3 plekken verder naar achter moest starten als waar hij zich zou kwalificeren. 

1 Denk strategisch in oplossingen

Max had ervoor kunnen kiezen om te gaan mokken hierover maar hij handelt strategisch. Hij koos ervoor om dan gelijk een motor wissel te doen. Waarvoor de regel is dat je als laatste moet starten. Zo combineerde hij beide nadelen tot een. 

Denk strategisch in oplossingen. Hoe vaak hoor ik moeders die ik coach bij de eerste tegenslag direct helemaal in de stress schieten en totaal niet meer weten wat ze willen. Je voelt je verlamt en weet niet meer wat te doen. Deze verlamming werkt juist in jou nadeel.

Wees net als Max, haal adem, analyseer jouw tegenslag en focus op dan de vraag hoe kan ik dit voor me laten werken. En als het niet in jouw voordeel kan werken (of als je dat niet kunt zien) hoe kan ik voorkomen dat de wet van Murphy nu de regie neemt over mijn dag. Dus hoe zorg je ervoor dat niet alles direct negatief wordt.

2 laat “een achterstand” niet bepalen hoe je handelt. 

Laat ik eerlijk zijn starten zoals Max deed zondag met 20-0 achterstand is voor niemand een pretje. Hij had voor zichzelf de conclusie kunnen trekken dat deze race sowieso verloren was, maar hij koos voor de uitdaging. Zijn doel was om zo veel mogelijk punten te halen waardoor hij “aanvallend” reed. 

Ik weet als moeder hoe pittig sommige dagen zijn. Zeker als je met een achterstand start: een ex partner die dingen anders wil, kids die onder het ontbijt al ruzie maken of een afspraak die je vergeten bent. Het is zo gemakkelijk om de handdoek dan in de ring te gooien en je achterstand maar meteen te incasseren. Maar daardoor bereik je niets. Ik heb bij mij thuis een motto “wat niet rechtdoor kan, kan wel rechtsom of onderdoor”. Daarmee probeer ik altijd te kijken naar wat ik wil en wat met mijn achterstand alsnog wel haalbaar is. 

3 Mindset is alles

Om zo vol focus onder druk van zijn fans, de pers en zijn team te starten vraagt veel van de mindset van Max. Hij gaat in de uren voor de race niet mee in verhalen, speculaties en wat-dan-als verhalen. Hij zondert zich af en concentreert zich op het doel dat hij wil behalen.

Ik doe dat ook. En dat begint bij mij al in de ochtend met een power-play-list voor onder de douche. Want wat je aandacht geeft groeit. Dus als jij dat blehhh gevoel aandacht geeft, is dat wat de dag je brengt. Terwijl als je focus op jouw doel en hoe je dit bereikt is een achterstand ineens een uitdaging.

Met jouw mindset kun je dus heel veel bereiken als het gaat om zelfleiderschap en de regie houden. Max weet daar alles van. Uiteindelijk eindigde hij afgelopen weekend als 2e op het podium.

Als moeder kun je deze lessen gebruiken om alle ballen op te houden zonder eraan onderdoor te gaan. Als je dit een keer kunt, kun je het ook vaker en ontstaat er een planning. En dan ontstaat er en routine waardoor er rust en focus komt. Welke zorgt dat je steeds minder last hebt van tegenslagen. Je hebt de vicieuze cirkel doorbroken.

Hoe je zo’n planning maakt die voor jouw werkt, ga ik je leren tijdens de mama wil overzicht challenge van 11-14 oktober. Aanmelden kan via de knop hieronder.