5 tips wat NIET te doen om rust in jouw hoofd te krijgen

Niemand wil zich niet happy, onrustig en gestrest voelen. Als je je zo voelt is er een grote drive om hier vanaf te komen, om weer je weer happy en zen te voelen. Er zijn honderden methoden hoe je dit gevoel kunt bereiken. Maar deze vijf raad ik je aan om vooral niet te doen.

5 Alles verdrinken of opeten

Als je niet happy bent, onrust in je hoofd ervaart en gestrest bent, maakt jouw lijf cortisol en adrenaline aan. Beide hormonen zorgen er kortgezegd voor dat je een behoefte krijgt aan suiker. Het is dan ook heel gemakkelijk om op zulke momenten een grote reep chocolade te pakken of een wijntje voor jezelf in te schenken. Op de korte termijn lijkt alles hierdoor beter te worden maar op de langer termijn is dat een illusie en helpt het je niet om rust in je hoofd te krijgen.

4 Impulsieve acties ondernemen zoals winkelen, gamen of daten

Deze tip is eigenlijk een opvolger van tip 5. Als je onrust in jouw hoofd voelt en gestrest bent, wil je je beter voelen. Onze impuls is om direct actie te ondernemen zodat je je weer happy en zen voelt. Hieruit ontstaan impulsieve acties die je direct een goed gevoel geven zoals gaan winkelen voor iets nieuws voor jezelf of de kinderen, jezelf verliezen in een game of jezelf waardevol voelen door aandacht van een man op een date/datingsite. Je bent met deze impulsieve acties niet bezig om jouw probleem bij de oorzaak aan te pakken maar om het nare gevoel op korte termijn te verdrijven. Een  oplossing die op de lange termijn alleen maar meer onrust en stress gaat veroorzaken.

3 Piekeren over alle problemen en het zo groot maken als de wereldproblematiek

Bij deze tip trek je je terug in jouw eigen hoofd. je deelt met niemand wat er eigenlijk aan de hand is en hoe je je voelt maar zal het wel in jouw eigen hoofd oplossen. Je gaat over-analyseren waarbij misschien wel uitkomt bij de oorzaak van jouw onrust en stress maar deze onnodig groot maakt, koppelt aan allerlei andere problemen en de verantwoordelijkheid en/of de oplossing ervoor bij andere mensen legt. Voor je het weet is jouw onrust en stress oplossen afhankelijk van wereldvrede en we weten allemaal dat dit een erg grote klus is om te realiseren.

2 Advies vragen aan alle familie, vrienden en kennissen (en in alle groepen) op je social media lijst

Dit is het tegenovergestelde van tip 3 waar je niemand om hulp vraagt en alles zelf wilt doen, gaat deze tip erover dat je zelf totaal geen beslissingen durft of denkt te kunnen nemen. Begrijp me niet verkeerd. Ik stimuleer al mijn klanten om steun en support te vragen aan familie en vrienden. Maar let hierbij wat je vraagt. Te vaak zie ik het gebeuren dat familie en vrienden (on)gevraagd advies gaan geven hoe zij vinden dat jij met de situatie om moet gaat. En eigenlijk ook verwachten dat je hiernaar luistert. Als jij dit niet doet levert dit aan beide kanten weer wrijving, dus onrust op.

Social media is super, laat ik dat voorop stellen. Tegenwoordig is er voor alles wel een groep met gelijkgestemden te vinden. De keerzijde hiervan dat ik in veel groepen regelmatig berichten voorbij zie komen waarin iemand haar hele levensverhaal beschrijft (soms zelfs met screenshots als bewijs) en eindigt met de vraag: “wat zou jij doen?”

Advies vragen is handig als iemand kennis van een bepaald onderwerp heeft of jij iemand zoekt om mee te sparren over mogelijke oplossingen anders creëert het alleen maar meer onrust en verwachtingen.

1 Strijd zoeken en/of creëren met degene die jouw onrust veroorzaakt

Als ik mijn klanten vraag waar zij onrust in hun hoofd van krijgen en gestrest door zijn, zijn er 2 antwoorden die er met kop en schouders uitspringen: mijn ex en jeugdinstanties. En daar gaat tip 1 over.

Als je gestrest bent, heb je over het algemeen minder incasseringsvermogen dus reageer je eerder geïrriteerd en boos. Het is zo gemakkelijk om alle schuld buiten jezelf te leggen en strijd te gaan zoeken met een ex of een jeugdinstantie. Ik ga niet ontkennen dat dit in het moment enorm op kan luchten maar voor de relatie op lange termijn maakt het heel veel kapot waardoor jouw onrust en stress alleen maar groter wordt.

Misschien herken je een van deze tips als iets dat je zelf ook doet en heeft dit blog ervoor gezorgd dat je dit anders gaat doen. Bewustwording in wat je niet moet doen is een eerste stap. Een grotere stap is aan de slag met wat je wel zelf kunt doen om rust in jouw hoofd te krijgen. Om de controle weer te pakken. Daarover vertel ik je 4 dagen lang alles in de single mam in control challenge. Meld je nu direct hier aan.

Geeft dit blog jou inzichten of herken je een van deze tips, wil je dat dan hieronder met me delen?