Happy Valentijn! ik wens dat je de liefde voor jezelf terugvind

Liefde is een thema waar ik dol op ben, want liefde is de ultieme creatiekracht vanwaaruit alles ontstaat. Dus ik ben dol op valentijn! Maar de afgelopen jaren voelde het voor mij alsof valentijn aan de steroïden zat. Dat lag niet aan valentijn of aan de commercie maar aan het feit dat ik mijn geloof en vertrouwen in liefde verloren was. Ik was vergeten dat ik liefde niet buiten mezelf, in de vorm van een ander persoon, moest zoeken maar in mezelf. En dat is nou precies de zoektocht waar ik de afgelopen maanden mee bezig ben geweest. De liefde voor mezelf terug vinden. Om dit te kunnen was het belangrijk om weer echt in contact met mezelf te komen op alle niveaus van Zijn. Ik neem je graag mee op de reis die ik zo gemaakt heb door de verschillende niveaus, met als uitkomst dat mijn hart weer ging zingen.

Er zijn verschillende niveaus waarop je kunt Zijn. Hieronder zal ik ze kort toelichten en je een aantal vragen geven waarmee je kunt gaan voelen of jij contact met jezelf hebt op dit niveau. Mocht je hierbij tegen blokkades aanlopen, neem dan contact met me op zodat we er samen aan kunnen werken om jouw hart weer te laten zingen.

Fysiek niveau

Fysiek is het eerste niveau. Heb jij contact met je eigen lichaam? Tijdens mijn Reiki cursussen begin ik altijd op dit niveau en vaak krijg ik van cursisten de reactie dat dit te simpel is want iedereen voelt toch. Maar de signalen van je lichaam voelen of waarnemen is maar het begin. Hoe zit jij in je vel op dit moment? Heb je het warm of koud, ben je vermoeid of juist heel fit? zijn vragen die hierbij horen.
De tweede stap gaat over wat je doet met de signalen die je waarneemt in je lichaam. Ik weet dat mijn lichaam mijn voertuig hier op aarde is. Je krijgt maar een voertuig dus is het belangrijk om er zuinig op te zijn. Dit betekend dat je je voertuig regelmatig brandstof geeft, schoon houdt en verzorgd als er ‘mankementen’ zijn. En hier zat de afgelopen periode voor mij echt een valkuil. Ik vond dat mijn voertuig maar gewoon moest doen wat ik nodig achtte en luisterde daardoor niet meer naar de grenzen die ze steeds duidelijker aangaf. Hoe reageert jouw lichaam op bepaalde situaties? Ben je gestrest, euforisch of juist heel moe? En zijn er lichamelijke signalen of klachten die je eigenlijk al een tijdje negeert?

Emotioneel niveau

Het tweede niveau waarop je contact met jezelf maakt is via je emoties. Ik heb een hele tijd geleden een coach ontmoet die dit op een prachtige manier uitlegde: je lichaam is jouw bus die je door het leven rijdt. Deze bus is gevuld met allemaal verschillende mensen. Al deze mensen symboliseren een stuk van jou of een emotie die jij ervaart. Je denkt misschien dat jij de bus bestuurt maar regelmatig probeert iemand anders uit de bus het stuur van je over te nemen. Je kan dan overspoelt worden door een emotie of je wilt deze emotie niet voelen en sluit je er compleet voor af. Hierdoor is de bus tijdelijk onbestuurbaar. Je bent het contact met jezelf op emotioneel niveau kwijt. Vraag jezelf eens af hoe jij met emoties omgaat: voel je ze of stop je ze weg? Ben je blijf, boos, bang of bedroefd en wat doe je er op dit moment mee? Als je je hier bewust van wordt, kan je innerlijke IK het stuur weer overnemen en de bus op de weg houden want je voelt je emoties, je bent ze niet.

Mentaal niveau

het derde niveau waarop je contact met jezelf maakt is het mentale niveau, je denken. Volgens schattingen hebben zo’n 40.000 tot 60.000 gedachtes per dag. Vele daarvan neem je niet eens bewust waar, maar bepalen wel de manier waarop jij naar jezelf en de wereld kijkt en vanuit welke overtuigingen jij dingen doet. Ze ontstaan vanuit je ego. Als jouw Zelf een zon is zijn dit de wolken die de zon belemmeren om te stralen. Wat zijn gedachten die als wolken voor jouw zon hangen? Wat vind jij van jezelf? Hoe vaak denk of zeg jij ‘dat kan ik toch niet’? De antwoorden op deze vragen kunnen heel confronterend zijn. Zorg er voor dat dan niet iemand anders het stuur van jouw bus (zie emotioneel niveau) overneemt. Besef dat bepaalde gedachten patronen erg hardnekkig zijn omdat ze geworteld zijn in jouw jeugd of eerdere familielijnen. Dit betekend niet dat je ze niet los kan laten, het vergt gewoon meer werk. Ik werk met verschillende technieken hiervoor en help je graag in een coaching om deze overtuigingen om te zetten. De ‘gemakkelijkste’ techniek is je bewust worden dat jij niet die overtuigingen bent en ze kunt vervangen door positieve gedachten.

Spiritueel/ energetisch niveau

Het vierde niveau is het spiritueel of energetisch niveau. Dit is het niveau waar de magie gebeurd. Dit ontstaat als je leeft vanuit je zielsverlangen en manifesteert wat jij hier te brengen hebt op aarde. Misschien klinkt dit heel zweverig dus ik zal het in het kort uitleggen. Elke ziel komt hier op aarde omdat ze wil leren en komt brengen waar ze goed in is. Helaas veroorzaakt geboren worden als mens dat je ziel dit vergeet. Je gaat mee in het ritme van alledag en doet wat er van je verwacht wordt. Dit patroon leer je als klein kind al snel en blijft bestaan gedurende je leven. Ik noem dit ook weleens de ‘ratrace’. Doordat je dagelijks zo druk bent hiermee, heb je geen tijd om je je oorspronkelijke zielsverlangen te herinneren of ermee bezig te zijn. Steeds meer mensen voelen dit onbewust: je hebt alles voor elkaar (een leuke baan, mooi huis, fijne relatie, kinderen, sociaal leven) en toch blijft er iets knagen. Je zou gelukkig moeten zijn maar zo voelt het niet. Dit is je zielsverlangen welke je roept. Wat is jouw levensdoel? Wat zijn jouw dromen? Waar gaat jouw hart van zingen? Antwoord geven op deze vragen helpt je om je leven vanuit je eigen verlangen vorm te geven waardoor de menig van anderen geen invloed meer heeft op wat je doet. Net als Neo uit de film de matrix, stap je uit de matrix in de echte wereld.

Door aan de slag te gaan met de vragen van deze vier niveaus, kom je weer in contact met jezelf. Het zorgde er bij mij voor dat ik me weer herinnerde dat liefde in mezelf zit en mijn hart weer ging zingen. Als je onvoorwaardelijk van jezelf houdt, stroomt liefde eindeloos. Er ontstaat overvloed! Als je niet meer afhankelijk bent van de liefde die een ander je wel of niet geeft, kun je onafhankelijk op zielniveau verbindingen aangaan. Ik ben benieuwd wat deze vragen jou brengen, laat je het me weten? Ook als je er hulp bij wilt hebben.