“Hai, hoe is het”, zomaar een gesprekje op het schoolplein met een andere moeder. Pfffff, laten we het daar maar niet over hebben. T is soms zwaar als alleenstaande moeder”. Ik voel met haar mee omdat ik dit herken. “maar achh zo werkt het als je moeder bent en we gaan gewoon door.” En ze knippert een paar maal met haar ogen om de emoties weg te knipperen.

Ik herken haar gevoel. Ik denk dat elke moeder dat gevoel herkent. Die vreselijke wet van Murphy dat het soms allemaal anders loopt dan je zou willen. Als moeder heb je een gigantisch incasseringsvermogen en flexibiliteit om met dit soort situaties om te gaan. Daarnaast ben je een super manager om toch alles in goede banen te leiden. Los van de mate van slaapgebrek, je eigen emoties en zorgen.

Maar als je dit alleen moet dragen omdat je alleenstaand moeder bent, is het soms extra zwaar. Je kunt niet even vragen of je partner naar boven loopt als je kind voor de zoveelste keer uit bed komt, je kunt niet aangeven dat je moe bent en vragen of je partner eten kookt en even een moment voor jezelf nemen, een avond sporten of naar een vriendin betekent een oppas regelen. Als alleenstaande moeder komt er een dubbele taak op je schouders terecht.

En wat doen we dan als die emoties hierover even bovenkomen? We schuiven ze aan de kant want ach zo werkt het als moeder. En ik heb heel veel van dit soort momenten gehad. Ik voelde me op zulke momenten extra eenzaam en ben daarom gestopt met die emoties wegstoppen achter een sterk masker omdat ik denk dat dat moet. En dat mag jij ook.

Lieve sterke mama. Het is oké. Je mag zeggen dat je moe bent, je mag zeggen dat het zwaar is, je mag zelfs even je tranen laten lopen omdat je op dit moment niet weet hoe je de dag soepel door moet komen. Het zegt namelijk helemaal niets, ik herhaal helemaal niets, over jouw kwaliteiten als moeder.

Dit zijn de stemmetjes die er in jouw hoofd praten. En die zijn niet van jou. Die komen uit een beeld dat er op dit moment in onze maatschappij heerst dat moederschap iets is dat je er even bij doet. Terwijl het de mooiste, belangrijkste en moeilijkste fulltime 24/7 job is die je op je kunt nemen. 

So here is to all moms, and especially the single moms: YOU ARE AWESOME! And don’t lett anybody tell you something else.

Je hoeft het niet alleen te doen. Als je behoefte hebt aan een (virtuele) kop thee om samen met iemand te kijken naar wat jij nu nodig hebt. Reageer hieronder met HART of stuur me een privé bericht. Ik hoop dat dit blog jouw inzichten heeft gegeven, wil je ze met mij delen in de reacties?