First love yourself

Ik krijg de laatste weken vragen over leven vanuit de verbinding met jouw hart en de verbinding met een partner.

Een prachtige vraag waar ik de afgelopen periode zelf mee bezig geweest omdat ik me weer in datingland begeef.

Wat is normaal?

We leren in onze maatschappij al heel snel dat het ‘normaal’ is dat je een relatie heb, dat je samen bent. Je deelt jouw leven met iemand en bijna automatisch wordt er verwacht dat je ook voor de behoeften van die persoon zorgt.

Ik zie mijn zoontje op school nu al leren naar anderen te luisteren, rekening met hen te houden, te delen. Alleen naar buiten gericht, op de behoefte van de ander. Maar we leren niet werken aan de relatie met onszelf. Naar binnen te keren en onszelf te vragen wat heb ik nodig.
Het is nu al raar als mijn zoontje zijn momenten alleen nodig heeft. Niet met andere kinderen wil spelen op school.

Tijd voor jezelf

Maar elk mens heeft dat nodig: tijd met zichzelf. Om erachter te komen wat jij wil, wat je belangrijk en leuk vind. Niet alleen op cruciale momenten door een sabbatical te nemen maar structureel om de relatie met jezelf te onderhouden.

Door hoe wij opgevoed zijn, zijn er heel veel mensen die niet met zichzelf alleen kunnen zijn. Ze zoeken continu de prikkels van anderen om bevestigd te worden in hun bestaan. Door dit contact definiëren ze wat ze leuk vinden, wie ze zijn en vooral krijgen ze het gevoel er te mogen zijn.

Als je op die manier je leven inricht, kom je in een vicieuze cirkel. Je haalt bevestiging van buiten jezelf en raakt daardoor steeds verder van je eigen hartverbinding verwijderd. Tot je niet meer weet wie je bent en wat goed voor je is. Omdat je denkt dat de ander dat weet.

Daten

Zo als ik aan het begin al schreef, begeef ik me op dit moment weer in datingland. Ik was aan het daten met een erg leuke man. We hadden een klik, deelden dingen met elkaar maar hij durfde niemand over mij te vertellen omdat hij bang was wat zijn beste vrienden van onze relatie zouden vinden.

Vroeger was ik van alles gaan doen om die vrienden te overtuigen. En daarmee hem. Was ik me aan gaan passen in de hoop dat ik geaccepteerd werd. Nu ben ik gestopt met deze man omdat ik weet dat ik meer waard ben. Omdat ik zoveel van mezelf hou. En vind dat een ander me naar die waarde mag behandelen.

De basis: first love yourself

Daar ligt de basis. Als je in verbinding bent met jezelf, zoek je mensen die ook zo met je omgaan. Je tolereert geen mensen meer die je met woorden of acties minder laten voelen.

Is dit gemakkelijk. Absoluut niet.

Ben jij het waard. Absoluut. Als jij vanuit zelfliefde keuzes gaat maken, is dat de standaard die je voor jezelf neerzet. Dit gonst dan ook door in jouw omgeving.

Op de hartverbindingsdag ga ik in groepsverband aan de slag hoe jij die hartverbinding met jezelf herstelt en versterkt. We werken hierbij vanuit mijn stappenplan vanuit hartverbinding de regie nemen over jouw leven.
Er zijn nog een paar plekken vrij, reageer hieronder en ik vertel je er meer over