Het ik-koffertje

Met een serieus gezicht kwam mijn zoontje school uitlopen. Een klein koffertje stevig onder zijn arm gedrukt. “ik heb het ik-koffertje bij me” zei hij vol trots.

Thuis ging hij direct druk aan de slag om het ik-koffertje te vullen met zijn spulletjes, want dat is de opdracht. Vul het ik-koffertje met spullen die de klas helpen om jou beter te leren kennen. Ik sla het van een afstandje gaande. Wat een mooi idee, een ik-koffertje.

Na een halfuur rommelen, vraagt mijn zoontje: “mama, wil jij luisteren terwijl ik oefen”. Natuurlijk wil ik dat als zijn grootste fan. Bij elk item dat hij uit het koffertje haalt en een kort verhaaltje over verteld, raak ik meer ontroert. Wat laat hij alle kanten van zichzelf mooi zien, zonder waarde oordeel behalve dat het voor hem belangrijk is.

Toen stelde hij me de vraag wat ik in het koffertje zou stoppen.

Daar moest ik als volwassene echt even goed over nadenken. Wie ben ik en hoe vertel ik dat aan de hand van voorwerpen. Grappig hoe makkelijk hij de vraag stelt en hoe moeilijk mijn hoofd de vraag direct vond. Herken je dat?

Maar zo werkt het wel, dat zie ik dagelijks bij mijn klanten.  De grootste pijn en worsteling die zij bij mij neerleggen is de vraag: wie ben ik nou?

En geloof me, voor mij is het ook lange tijd een moeilijke vraag geweest. Gedurende jouw en mijn volwassen leven hebben we geleerd om onszelf te presenteren aan de hand van kwaliteiten en competenties. Zaken waarvan we geleerd hebben dat het goed is om die te hebben. Want je moet wel goed uit de verf komen als je jezelf presenteert, zonder naast je schoenen te gaan lopen Dus leren we om vooral de dingen waar we minder goed in zijn of die we eigenlijk helemaal niet leuk vinden om te draaien naar een nog te leren uitdaging. Maar wat als dat helemaal niet hoeft. Wat als je eigenlijk helemaal niets hoeft te leren omdat je allang Ik-bent.

Helemaal compleet

Helemaal fantastisch

Gewoon omdat je jij bent

En je de hele wereld mag laten zien wie IK dan is.

Zonder oordeel

zonder dat je moet toelichten dat er ergens nog iets moet verbeteren.

Gewoon IK

Aan de hand van spullen die jij uit jouw ik-koffertje haalt

Wat zou jij dan uit jouw ik-koffertje halen? Ik ben heel benieuwd, wil je dat met mij delen onder deze post?

Klinkt makkelijker dan het is, he? Misschien weet jij op dit moment even niet meer wat je in jouw ik-koffertje wil stoppen. Omdat je al zolang bezig bent om vooral dingen te laten zien waardoor je denkt dat andere je waarderen. Je leuk, lief en capabel vinden. Dan schiet jij bij deze vraag gegarandeerd in de stress.

Hoezo je mag helemaal zelf kiezen?

Maar wat zijn de kaders?

Wat zijn de verwachtingen van de ander?

En zo werkt jouw volwassen brein. Waar jouw kinderbrein vooral de magie ziet en gewoon IS.

Wil jij ook weer vanuit jezelf, de magie van jouw kinderbrein voelen wie jij bent? Klik dan hier voor een gratis hartverbindingssessie waarin ik je help om dit helder te krijgen.