Afgelopen maandag zijn hier de scholen weer begonnen. Misschien ben jij ook alweer gestart of behoor je tot een van de regio’s die nog even geniet van de laatste weken vakantie. Het einde van de vakantie betekent dat het normale dagritme weer ingevoerd word en dat gaat vaak gepaard met een grote energie-shift. 

Ik ben gek op de zomer. Het vrijheid-blijheid gevoel, de energie van de zon die iedereen automatisch vrolijker maakt en de creativiteit die volop lijkt te stromen bij iedereen. Of het nou om een last minute BBQ party gaat of een dagje weg met de kids de spontane ideeën borrelen zo omhoog. En juist daar lijkt iets te gebeuren zodra “het gewone leven” weer start. Binnen een paar weken, wat soms zelf binnen een paar dagen zie ik mensen om mij heen weer vastlopen in de rat-race die het leven kan zijn. Weg zomer gevoel, weg vrolijkheid. 

Ja ik weet het de dagen worden korter. Ik zag gisteren al de eerste aftelpost tot kerst. En daarmee verhuizen we weer naar binnen en worden de wintertruien uit de kast gehaald. En de winterblues zijn een feit.

Wat als je nou helemaal geen afscheid hoeft te nemen van dat zomerse gevoel. Wat als je gewoon kunt beslissen ik blijf uit die ratrace en in dit ZomerZengevoel. Klinkt dat je als muziek in de oren? Lees dan verder voor mijn vijf tips hoe ik mijn ZomerZengevoel behoud.

1 Benoem elke morgen waar je dankbaar voor bent

In de vakantie hoef je niet elke morgen (misschien wel voor dag en dauw) te reageren op het geluid van de wekker dat het tijd is om op te staan. Je kunt ‘s morgens blijven soezen in bed. Dit geeft je de gelegenheid om na te denken over waar je nu staat in jouw leven en hier dankbaar voor te zijn. De rust die de vakantie met zich meebrengt zorgt ook voor dankbaarheid voor de kleine dingen die er in je leven zijn, die je misschien voor gewoon neemt. 

Elke emotie heeft een bepaald trillingsniveau en dankbaarheid heeft samen met liefde de hoogste trillingsfrequentie. Dat je je dus in de vakantie energiek voelt is een logisch gevolg van de dag (onbewust) beginnen in dankbaarheid. Dit kun je dus zelf elke ochtend opnieuw creëren. Ik doe dit door de wekker op snooze te zetten en deze 9 minuten te gebruiken om hardop te zeggen waar ik dankbaar voor ben. Zo breng ik mijn eigen energiefrequentie omhoog en start de dag vanuit dit gevoel. En wat je uitstraalt, trek je aan.

2 Doe elke dag iets waar je blij van wordt

In je vakantie vul je jouw dagen met leuke activiteiten. Of dat nu lezen is, een historisch stadje bezichtigen of gewoon quality time met je gezin of vrienden doorbrengen. Je doet dingen ‘gewoon’ omdat je ze leuk vind en niet omdat ze moeten. Door leuke dingen te doen maakt je lichaam dopamine aan, beter bekend als het gelukshormoon. En gelukkig zijn of je gelukkig voelen is een emotie die ook een hoge trillingsfrequentie heeft. Zodra het ‘gewone leven’ weer begint, komen de to-do-lijstjes weer tevoorschijn en vergeet je al snel om iets leuks te doen. Of je bedenkt het wel maar vind dat dit je dit pas kan doen als dit en dat afgerond is. Vaak is de dag dan voorbij of ben je moe. Daarom kies ik ervoor om iets leuks bovenaan mijn to-do-lijstje te zetten. Niet alleen start ik zo de rest van het lijstje vanuit een hoge energietrilling, namelijk geluk maar dit geluksgevoel geeft me ook vleugels waardoor de rest van de dingen op mijn to-do-lijstje gemakkelijker gaan.

3 Ga elke dag naar buiten

Tijdens de vakantie is het vaak mooi weer en verblijf je veel buiten. Door buiten te zijn krijg je veel frisse lucht wat goed is voor de aanmaak van vitamine D. Deze vitamine laat jouw hersens beter werken wat je creatiever maakt en stress verlaagt. Daar wordt je gelukkiger van en dan maakt je lichaam weer dopamine aan, het gelukshormoon, van tip 2, dat energetisch voor een hoge trilling zorgt. Als je weer aan het werk moet, verblijf je het grootste deel van de tijd binnen. Hierdoor zakt je energietrilling. Door elke dag naar buiten te gaan, hou je jouw energieniveau op peil.

4 Doe elke week iets nieuws

Vakantie is de tijd om iets nieuws te proberen. Of het nou de uitdaging van een nieuwe hobby is, de reis naar een onbekende nieuwe bestemming of gewoon het gevoel van vrijheid om steeds opnieuw je tent op te slaan op een andere camping. Iets nieuws doen, hoe groot of klein daagt je uit om uit je comfortzone te stappen en stimuleert je creativiteit en groei als mens. Als je groeit stroomt ook je energie. Na de vakantie ontstaat die energiedip doordat je weer in ‘het gareel’ moet, terug naar de ratrace waarin alle dagen in hetzelfde ritme verlopen. Ik daag mezelf uit om in ieder geval elke week iets nieuws te doen. Hierdoor zorg ik er zelf voor dat mijn energie en creativiteit blijven stromen en ik als persoon blijf groeien. Het hoeft niet elke keer iets heel groots te zijn, juist de kleine stappen buiten je comfortzone kunnen al een grote groeistap betekenen.

5 neem elke dag de tijd om naar je hart te luisteren

Doordat je bovenstaande punten allemaal toepast in de vakantie gebruik je jouw hoofd een stuk minder. Dat klinkt misschien raar maar wij westerse mensen hebben geleerd om te handelen vanuit ons hoofd, terwijl de grootste kennis in ons hart huist. Door je hoofd vakantie te geven, zak je bijna automatisch met je energie weer in je lichaam naar je hart. Daarom is het ook heel logisch te verklaren dat er zoveel mensen aan het begin van de vakantie ziek worden of moe zijn. Ze luisteren eindelijk weer naar hun lichaam en komen tot rust. Dat is het moment dat jouw lichaam zich gaat herstellen. 

Om bovenstaande tips dagelijks uit te kunnen voeren is het dus belangrijk om naar je hart te blijven luisteren en te voorkomen dat jouw lichaam zo uitput is dat het moet herstellen. Reiki is voor mij de methode die ik dagelijks gebruik om naar mijn hart te luisteren, te ontspannen en te aarden. reiki helpt je om dichter bij jezelf te komen en los te laten. Om het zomer zen gevoel vast te houden, geef ik rust in jouw hoofd sessies. Je kunt ze via de knop hieronder direct boeken.

Wil je mij laten weten wat je van dit blog vindt? Heeft het je inzichten gegeven? Ik hoor het graag via een reactie onder dit bericht.