Ik ben een excuus truus

 

Het is een hele bekentenis maar ik ben een excuus truus. Zo dat is gezegd.

 Toneelclub op de middelbare school, die leuke jongen mee uit vragen, niet solliciteren op die mega super gave droombaan, niet aangeven dat ik die top klus wel wil doen op mijn werk en ga zo maar door. Er zijn zoveel dingen die ik niet gedaan heb omdat ik in mijn hoofd honderden excuses had. Ik was een rasechte excuus truus.

Angst

 En elk excuus ging eigenlijk over dezelfde gedachten in mijn hoofd: wat nou als ik mega flopte? Of als een ander het veel sneller, beter en handiger aanpakt. Samenvattend ik was zo bang om iets te doen waardoor ik misschien op zou kunnen vallen of zelfs wel iets verkeerd zou kunnen doen dat ik liever een excuus truus was om te zorgen dat ik er helemaal niet aan hoefde te beginnen. En als ik nu terugkijk op mijn leven, zijn er zoveel dingen die ik daardoor niet gedaan heb terwijl ik ze eigenlijk heel graag wilde. Maar ik was zo bang dat ik liever ongelukkig onzichtbaar bleef dan een sprong te wagen.

 Eigenlijk hartstikke zonde want de enigste die hier last van had ben ik zelf. Ik moest keer op keer omgaan met een teleurstelling en een stemmetje in mijn hoofd dat zei: wat als…..

Toen ik me dit besefte, veranderde er iets. Ik nam een besluit dat ik 2019 een jaar lang alles ging doen waarbij ik een kriebel voelde of wat ik leuk vond of waar ik voor uitgenodigd werd.

 Fake it till you make it.

 Deze slogan was mijn redding want eigenlijk vond ik het besluit dat ik had genomen al zo eng dat het me genoeg excuses gaf om een excuus truus te blijven. Maar tegelijk besefte ik ook dat er nooit iets zou veranderen als ik niet zou veranderen. Dan kon ik de rest van mijn leven teleurgesteld zijn om dingen die ik niet gedaan had omdat ik als excuus truus wel weer verzonnen had waarom het niet kon. Dus ben ik de uitdaging aangegaan met mezelf. En na een jaar keer op keer kiezen voor wat ik leuk vind in plaats van voor angst, wil ik niet anders meer. En het mooiste effect is dat het me zoveel rust in mijn hoofd geeft.

Wat moet ik met dit verhaal, zul je misschien denken.

 Nou zoals je weet ben ik bezig met mijn challenge die trouwens aanstaande maandag start. Daardoor heb ik de afgelopen weken heel veel single moeders gesproken. En waar elke single mam rust in haar hoofd wil, het liefste gisteren nog. Worden heel veel van deze single moeders ras echte excuus truzen zodra ik ze uitnodig voor mijn challenge en vertel dat in ruil voor 1 uur per dag, 4 dagen lang ik ze bakken met tips, adviezen en inspiratie ga geven.

 Je mag best weten nu de challenge nadert popt de excuustruus in mij ook weer omhoog. En ze komt met ongelooflijk goeie argumenten. Maar ik ken dit stemmetje ondertussen en weet wat ze doet. Ze zorgt ervoor dat ik iets wat ik super gaaf vind niet aandurf en weer rondjes ga maken in mijn hoofd over de wat als vraag. Dus leidt ik mijn hoofd nu af met dit blog maar die challenge ga ik geven, hoe spannend ik het ook vind.

De grote vraag is wat ga jij doen?

 Kies jij voor rust in jouw hoofd, voorbij alle excuses en angsten voor iets dat je niet kent of blijf jij nog even een excuus truus?

 Weet een ding: als jij niet bereidt bent die eerste ongelooflijk enge of spannende stap te zetten en je aan te melden, zal er nooit niets veranderen. Nou misschien een ding: er zullen mensen in je omgeving vinden dat je moet stoppen net zeuren. Mij maakt het niet uit want ik ga volgende week een feestje bouwen. Met cadeautjes voor alle dappere moeders die meedoen en voorbij hun excuses durven stappen.

 Kijk eens bij jezelf: waar ben jij een excuustruus? Wat doe jij niet of verander jij niet omdat je het eng en spannend vind? 

 En wat laat je daardoor lopen? Die super droombaan, een fantastische reis die je altijd al wilde maken met vroegboekkorting, een droomhuis of rust in jouw hoofd. Precies allemaal dromen, allemaal wensen die je diep van binnen wegstopt en waarom? 

 Omdat het spannend en nieuw is, omdat het van jou vraagt om je comfortzone te strechen. Maar draai het eens om: wat verlies je als je blijft doen wat je nu al zolang doet?

 Als dat gaat over rust in jouw hoofd, pak dan mijn hand En schrijf je hier in voor de single mam in control challenge. Jij investeert tijd in jezelf en alles wat er verder gebeurd is bonus.

Geeft dit blog jou inzichten, wil je die dan hieronder met me delen?