My tribe it takes a village to raise a child

Een aantal weken terug had ik een afspraak met mijn tech-girl omdat ik mijn website onder handen wilde nemen. (wat vind je er trouwens van?) Toen ik met haar aan het videobellen was, riep ik een aantal keer dat ik als zo blij met haar was. Want waar ik een echte it-kneus ben, is zij daar geniaal in. Als ondernemer is het zo belangrijk om een team om me heen te hebben die de dingen doen waar ik niet goed in ben of die ik gewoon weg vreselijk vind. Heerlijk vind ik dat want het zorgt ervoor dat ik me kan focussen op datgeen waar ik mega super fantastisch in ben. En is dat nou precies wat mij rust in mijn hoofd geeft, me niet druk hoeven maken over allerlei randvoorwaarden en technisch geneuzel waar ik hoofdpijn van krijg en totaal niet blij van wordt. My tribe noem ik al deze mensen dan ook liefkozend en vrouw wat zijn ze belangrijk voor me.

Your tribe

Het hebben van een tribe is zowieso belangrijk, niet alleen als ondernemer maar zeker ook als single moeder. Toen ik net gescheiden was, kwam ik daar al heel snel achter. Met familie aan de andere kant van het land en eigenlijk geen persoonlijk netwerk meer over na mijn scheiding, kon het niet anders dan dat mijn zoontje mee moest naar afspraken. Al bleek dat lang niet altijd een succes. Ga maar eens rustig in de tandartsstoel liggen met een peuter die echt niet in een buggy wil blijven zitten en besluit alles bij elkaar te schreeuwen.

Als single moeder heb je niet alleen een tribe nodig voor praktische hulp bij het ophangen van een fotolijst of oppassen als je naar de tandarts moet. Je hebt juist hulp nodig om je te ontlasten en als luisterend oor op moeilijke momenten. Allemaal dingen die je eerst met een partner deed.

In afrika hebben ze daar een spreekwijze voor:

“It takes a village to raise a child”

En daar ben ik het echt mee eens. Juist als single moeder ben je kwetsbaarder omdat je het alleen doet. Je kunt geen wisseling van de wacht inzetten als je kind de hele avond huilt, jij moet gewoon door. Je kunt niet je partner op de bank laten zitten zodat jij je hoofd leeg kunt maken tijdens het sporten of een avond bij kletst met een vriendin in de kroeg. Je kunt niet na het werk even van je af klagen tegen je partner. Allemaal praktische voorbeelden waar je toen je een partner had eigenlijk niet bij stil stond.

Als single moeder zijn dit helemaal de voorbeelden dat jij een tribe nodig hebt om jou shinen. Om niet te verdrinken in je rol als moeder maar daarnaast ook mens, vrouw, vriendin en dochter te kunnen zijn. Zo gemakkelijk als ik als ondernemer de stap maakte om hulp te vragen, zoveel hobbels en bobbels heb ik als single moeder moeten overwinnen. Niet alleen moest ik weer opnieuw een netwerk opbouwen maar hulp durven vragen was ook echt een dingetje.

Stemmetjes in je hoofd

Wie herkent dat stemmetje in haar hoofd niet dat ze je al aanzien komen dat jij oppas wil omdat je een dag rust nodig hebt. Je moet wel een hele legitieme reden hebben om je kind naar een oppas te brengen, toch? Of dat je familie of een vriendin vraagt zodat jij kan sporten. Serieus dat moet je toch allemaal zelf kunnen regelen? Ik zie het ook vaak gebeuren bij mijn klanten dat ze hun kinderen thuis houden van de opvang omdat zij een vrije dag hebben. Je kunt toch niet zomaar een ander extra belasten met de zorg voor jouw kinderen? Herken jij dit?

Afgelopen week heb ik hier veel aan gedacht. Doordat mijn zoontje corona gerelateerde klachten kreeg, hebben wij een week in quarantaine gezeten. En toen werd mij heel duidelijk hoe belangrijk een tribe is. En hoe goed het is dat het mij geen moeite meer kost om hulp te vragen. Mijn bestie en mijn buurtjes die even een paar boodschappen voor me deden. Maar vooral ook mijn vrienden die me een apje stuurden om vol te houden of even een belletje gaven zodat ik van me af kon kletsen. Dat waren echt de dingen die quarantaine dragelijk voor me maakte. En me deden beseffen dat we elkaar nodig hebben, juist in deze tijd.

Ik zie iedereen schrijven be safe en be carefull. Ik wil daar graag aan toevoegen be helpfull to eachother. Juist nu we tegen een nieuwe lockdown aanhikken is het belangrijk dat jij als single moeder jouw tribe kent en durft aan te spreken. Dat je weet, voelt en ervaart dat je niet alleen bent.

Hoe ziet jouw tribe eruit? Ik ben heel benieuwd, laat je het me hieronder weten. Geeft dit blog jou inzichten, wil je me die dan hieronder met me delen?