Van hoofd-denken naar hart-weten

Er zijn ‘feestdagen’ die mij meer raken als anderen. Een daarvan is internationale vrouwendag. Ik vind dat wij vrouwen vaak nog steeds niet zien hoe stoer, sterk en mooi we eigenlijk zijn. Ik vind dat we te vaak nog onze eigen grootste criticaster zijn. En nu moet ik toegeven dat ik daar regelmatig zelf een goed voorbeeld van ben. Om inspiratie op te doen voor mijn blog googelde ik het thema van internationale vrouwendag dit jaar: huiselijk geweld en NU krachtig in het leven staan.

BAM, die komt binnen. Daar gaan alle ideeën in mijn hoofd om ‘gewoon’ een mooi inspirerend blog te schrijven. Dit verhaal komt recht uit mijn hart, deze internationale vrouwendag gaat over mij. En met mij zoveel andere vrouwen die de kracht hebben gevonden op te staan!

scheiding

Toen mijn zoontje net 9 maanden was, is zijn vader vertrokken na weer een geweldincident, waarbij ik ergens vanuit mijn tenen in een reflex mezelf verdedigd heb. Dat onze relatie niet lekker liep, wist ik eigenlijk al langer maar ik koos er elke keer voor om mijn onderbuik gevoel te negeren en te geloven wat hij zei. Dat dit niet is wie hij wilde zijn, dat het niet meer zou gebeuren, dat we er samen uit zouden komen, want liefde overwint alles toch? Maar het veranderde niet en die dag besloot ik dat ik liefde los moest laten. Ik kon er niet bij dat mijn maatje, mijn prins op het witte paard zich tot een duivel ontwikkeld had. Ik kon er niet bij dat dit mij overkomen was. Ik was mijn geloof in liefde en in mezelf volledig kwijt. Die dag stopte het fysieke geweld maar startte een van de moeilijkste en tegelijkertijd mooiste reizen van mijn leven: die terug naar mezelf!

De eerste 6 maanden dat mijn ex weg was, heb ik het bijna helemaal alleen gedaan. Ik ben door een emotionele achtbaan gegaan en probeerde dit te doen op de momenten dat ik alleen was en mijn zoontje het vooral niet kon zien. Ik schaamde me voor wat me was overkomen en waarom ik het had laten gebeuren. Ik vond dat ik moest bewijzen dat ik een goeie moeder was en liet bijna niemand zien hoe ik me echt voelde. Laat staan dat ik vertelde wat er gebeurd was. Dit was mijn innerlijke strijd met mezelf en die voerde ik in stilte, diep weggestopt van de wereld.

In de zomer van 2015 bereikte ik hierdoor een dieptepunt. Ik was moe van alle maskers ophouden voor de buitenwereld en opgestreden. Er moest iets veranderen! Dit moment heeft mij doen inzien dat je laat zien hoe sterk je bent als je hulp durft te vragen. Je kwetsbaarheid laten zien, betekent dat je goed voor jezelf zorgt. De strijd die ik alleen in mijzelf voerde, ben ik gaan delen met de mensen die me dierbaar zijn en ik heb hen om hulp gevraagd. Mijn grootste angst was om nog dieper te vallen. Een van mijn beste vriendinnen stuurde me toen deze quote:

“What if I fall?? O but my darling, what if you fly”.

Ondertussen is deze quote een van mijn lijfspreuken geworden. Toen mijn ex mij en mijn zoontje verliet, dacht ik dat ik het alleen niet ging redden. De reacties uit mijn omgeving, bevestigde deze gedachten van mezelf omdat dit het enigste was dat ik nog zag. Ik heb me heel eenzaam gevoeld en was al het geloof in de liefde en mezelf verloren. Ik was mijn eigen grootste criticaster omdat ik vond dat ik gefaald had. Ik was het geloof en vertrouwen in mezelf kwijt.

Elk moment dat ik op wilde geven, hoefde ik mijn zoontje maar aan te kijken om te beseffen dat ik de weg naar mijn hart moest blijven zoeken. Hij liet me elke keer opnieuw zien dat ik liefde niet los kon en mocht laten. Dit maakte me er bewust van dat ik mijn hart open mocht houden dwars door alle ellende en onzekerheid heen.

Trots

Nu ik bijna 2 jaar later terug kijk op dit proces, komt er een glimlach op mijn gezicht. Ik ben trots op mezelf! Ik had nooit verwacht hier een blog over te schrijven, laat staan dat ik vanuit mijn hart nu andere vrouwen wil helpen om ook boven zichzelf uit te groeien: van hoofd-denken naar hart-weten.

Ik besef dat het niet uitmaakt wat jouw bak met ellende is, want we hebben allemaal ons eigen verhaal. Maar in dit verhaal hebben we een gemene deler: elke vrouw heeft zo’n criticaster in haar hoofd die haar naar beneden praat waardoor ze niet gaat stralen zoals ze is. Ik ben het “gevecht” met mijn criticaster aangegaan, waardoor ik weer in mezelf en mijn kracht geloof. En net als ik, ben jij ook zoveel groter en sterker als je denkt. Zodra je vanuit je hart weer van jezelf gaat houden. Dat is mijn boodschap voor andere vrouwen!

Ik heb dit bereikt door de twee pijlers, waarop Hartekracht gebouwd is: de universele helende energie van Reiki en de diepe inzichten over mezelf van de Maya Tzolkin kalender. Leg nu jouw fundering om vanuit je hart te gaan leven door je aan te melden voor de vernieuwde Hartekracht Reiki 1 cursus op zaterdag 1 april of dinsdag 4 april. Stuur me een mail met als onderwerp IK STA IN MIJN KRACHT en ontvang een persoonlijk Hartekracht Tzolkin talentprofiel ter waarde van 50,- cadeau bij je aanmelding.

Ik wens je toe dat je gaat stralen vanuit je hart!