Overgave en niet sterk zijn

Sinds mijn laatste blog ben ik door een diep proces van vertrouwen en overgave aan het gaan. Een thema wat ik steeds in mijn leven opnieuw tegenkom en waar ik dan weer een laagje dieper in mag gaan. Mijn lieve mentor Coen omschrijft dat heel mooi. Hij zegt vertrouwen is steeds minder krampachtig je handen iets laten grijpen maar ze omdraaien en openen om volledig ontspannen te ontvangen wat er ook is.

Ja, dat is voor mij als perfectionist en controle freak nog wel eens een dingetje. Zeker als het om bepaalde privé situaties gaat zoals waar ik mijn vorige blog over schreef. Deze kun je hier teruglezen.

Op zulke momenten wordt ik erg onrustig in mijn lijf en in mijn Zijn. Het liefste wil ik alles vastpakken om enige sturing (en dus controle) te hebben. Maar je kunt een ander niet beïnvloeden. Je hebt alleen invloed op jezelf. Dat was mijn mantra in mijn hoofd de hele tijd. Want ik kon het niet voelen.

Herken jij dat, als je je druk maakt over iets dat je dan in je hoofd gaat zitten en steeds moeizamer bij je gevoel komt. Gelukkig heb ik daar mijn oefeningen voor. Mijn favoriete kun je gratis hier downloaden.

En toen las ik een blog van een andere coach waarin zij mijn favoriete inspiratiebron Gaby Bernstein quote:

“Fear is a sure sign you’re releying on your own strenght”

Daarmee zakte ik direct terug in mijn gevoel. De tranen rolden over mijn wangen. Ik was al die tijd met mijn hoofd aan het vechten zonder dat er al letterlijk een gevecht was. Mijn angst voor wat er mogelijk zou kunnen gaan gebeuren was zo groot dat ik alleen maar in de toekomst was met mijn gedachten. Ik was daarmee met mijn eigen hoofd aan het vechten. En als doorzetter leverde ik zo’n felle strijd dat mijn lichaam aan het verkrampen was. Er was geen ruimte meer voor zuurstof, om te voelen, en te Zijn in het hier en nu.
En met elke traan zakte mijn ademhaling en voerde zuurstof mijn lichaam in. Toen pas voelde ik hoe moe ik mezelf gemaakt had. Mijn ademhaling zakte tot in mijn buik en ik voelde de ontspanning komen.

Maar tegelijk kwamen er weer mitsen en maren in mijn hoofd op. Waar moet ik dan op vertrouwen, wat moet ik dan geloven. En het antwoord kwam direct uit mijn hart: op het grotere geheel. Dit brengt je nog dichter bij jouw eigen doel. Het komt exact op het juiste moment.

Nu ik dit blog uitschrijf moet ik er om lachen want dat grotere plaatje is zich sinds ik weer vertrouw in rap tempo aan het ontvouwen. Maar daar in een volgend blog meer over.

Jij kan dit ook. Vertrouwen op jezelf. En misschien lees je dit en denk je “ja tuurlijk, lekker makkelijk gezegd”. Wat ik vooral geleerd heb is dat je het nooit alleen hoeft te doen. Jij ook niet. Reageer hieronder met HART en ik neem contact met je op voor een gratis hartverbindingssessie waarin ik met jou situatie mee voel en je tips geef waar je direct mee aan de slag kunt.