Waar haal jij de energie vandaan?

Ik schrijf dit met een grote glimlach op mijn gezicht. Deze vraag heeft mij het afgelopen weekend bezig gehouden, na een sessie met mijn therapeut. Ik zit in de afronding van mijn traject en zij gaf mij een opsomming van alles dat ik gedaan had naast mijn werk, zorgen voor mijn zoontje en het huishouden. Ik moet je zeggen dat ik zelf ook een beetje onder de indruk was van de lijst die zij opsomde. Had ik dat allemaal gedaan naast mijn normale dagtaak…… en daarom stelde zij mij de vraag: waar haal je de energie vandaan?

Mijn eerste reactie was: “dat doe je toch gewoon”. Maar toch hield de vraag me de afgelopen dagen bezig.

En hij kwam afgelopen maandag weer naar boven toen mijn coach het filmpje over consistency (volharding) liet zien tijdens haar coachcall. (hier kun je het filmpje zelf zien: https://youtu.be/jPCVf6ac73k)

Weet jij het antwoord? Waar haal jij de energie vandaan om te doen wat je doet?

Geeft wat jij doet je überhaupt energie?

Ik deed lange tijd dingen die me eigenlijk alleen maar energie kostte. Ik kwam doodmoe s avonds thuis en plofte op de bank neer. Als ik dank aan het einde van de week terugkeek, voelde ik me niet voldaan. Ik had niet het idee dat ik iets bereikt had met al die rapporten die ik schreef op kantoor. Want stiekem wist ik ook wel dat die ergens op een plank eindigde om nooit meer bekeken te worden.

Sinds ik met Hartekracht begonnen ben, is daar heel veel in veranderd. Ik doe waar ik blij van wordt, waardoor ik aan het einde van de dag denk YES dit was echt een super toffe dag. En om eerlijk te zijn voel ik dat niet alleen over mijn werk maar over mijn hele leven. Ik leef vanuit mijn hart en doe waar ik intens blij van wordt.

Natuurlijk heb ik ook mijn momenten dat het even niet wil. Die horen bij het leven. Dit zijn mijn 5 tips hoe ik ondanks tegenslagen toch doe wat ik doe vol energie en met plezier.

Tip 1 Ik heb een doel, een WHY waarom ik doe wat ik doe

Mijn businesscoach hamert er regelmatig op: wat is jou WHY? Wat is het doel waarvoor jij bereidt bent een stapje harder te lopen of je bed uit te komen op momenten dat het voelt alsof alles tegenzit. Als je zo’n doel hebt, weet je waar je iets voor doet en ben je ten alle tijden bereidt om dat stapje extra te zetten. En dit hoeft echt niet iets heel groots of ingewikkelds te zijn. Mijn WHY is financiële onafhankelijkheid zodat ik mijn kleine man alles kan geven wat ik wil.
Vanmorgen had ik een interview met de Gelderlander, doodeng vond ik dat. Echt waar, ik had er buikpijn van en twijfelde tot aan het interview of ik het wel moest doen. Op zulke momenten denk ik aan mijn WHY en voel vanuit mijn tenen een vertrouwen komen dat me helpt om spannende dingen te doen. En he, ik ben niet dood gegaan.

Tip 2 ik werk dagelijks aan mijn dromen door mezelf uit te dagen.

Iedereen heeft dromen. Maar de meeste mensen doen eigenlijk niets meer met hun dromen dan erover dromen in bed. Ik geloof dat jij al jouw dromen waar kunt maken, als je bereidt bent ervoor te werken. En dat is wat ik dagelijks doe. Ik zet elke dag een stapje zodat ik dichter bij mijn droom kom. Een van mijn grootste dromen op dit moment is samen met mijn klein man met kerst naar euro Disney. Ja precies omdat we allebei zo ontzettend gek zijn op magie. Dit is een uitwerking van mijn grote WHY. Een doel op zich dat me helpt om op baaldagen toch die eerst stap te zetten naast mijn bed want dat brengt me dichter bij kerst in euro Disney. En het aller tofste van doelen is dat als je de een behaald hebt, je weer een volgende kunt stellen.

Tip 3 Ik heb een kijk op de wereld en handel hiernaar

Ik heb een mening en een kijk op de wereld. Natuurlijk zal niet iedereen het hier mee eens zijn, maar voor mij klopt het met mijn normen en waarden en daarom waai ik niet met alle winden mee maar bepaal ik mijn eigen pad.
Ik geloof erin dat je de wereld op twee manieren kunt bekijken alsof het glas halfvol is of halfleeg. Als ik die doortrek in mijn dagelijkse zijn, dan heb ik uitdagingen geen problemen. Gaat dit altijd vlekkeloos. Absoluut niet. Afgelopen maandag heb ik mijn ogen eruit gehuild tijdens een vreselijk moeilijk gesprek en ben ik ook boos geworden omdat er over mijn grenzen werd gegaan. Maar ik kies er wel voor om dat gesprek aan te gaan omdat ik naar een oplossing wil werken in deze situatie.

Tip 4 ik kies waar ik mijn aandacht aan geef

Zoals ik hierboven al schreef, ik maak bewust keuzes. Ik kies wanneer ik mijn aandacht ergens aan geef en wanneer ik iets het niet waard vind om mijn aandacht aan te besteden. Dan noem ik het drama en dat bonjour ik direct mijn leven weer uit. Dit wordt ook wel de energie vreters en energiegevers balans genoemd. Ik weet exact waar ik hoe mijn energiebalans eruit, waar ik energie van krijg en wat me energie kost. Als ik iets doe wat mij energiekost, doe ik dat omdat het me ergens dichter bij mijn doelen brengt. Een bewuste keuze dus.

Tip 5 Ik voel

Bij alles wat ik doe, sta ik even stil bij mijn gevoel. Wordt ik hier echt blij van? Is dit wat goed voelt voor mij. Maar anderzijds laat ik mijn gevoel ook toe. Ja ik verhef soms mijn stem omdat iets mij boos maakt en huil (ook in het openbaar) als ik verdrietig ben maar ik lach ook elke dag om de kleine dingen die mij blij maken. Ik doorvoel alle emoties die er zijn en heel op deze manier alles wat eronder ligt. Daarmee werk ik elke dag aan mijn innerlijke processen en eigen groei.

Bonustip:

ik weet als geen ander dat dit deze tips gaan volgen een proces van vallen en opstaan is. Iets dat je niet alleen wilt en hoeft te doen. Daarom heb ik het stappenplan vanuit je hartverbinding de regie nemen over jouw leven ontwikkelt. Een 10 weeks traject waarin ik je begeleid om net als ik weer te gaan voelen en zo de regie over jouw leven te nemen. Ik heb in maart nog 5 plekken vrij. Wil je meer weten, reageer dan hieronder met HART en ik neem contact met je op.