Wat als je nou echt voor jezelf kiest?

“Nu heb ik eindelijk 5 dagen tijd om vol gas mijn hele to-do-lijst af te ronden en zit ik snikkend met jou aan de lijn omdat ik zo moe ben en dit niet werkt. Er komt helemaal niets uit mijn handen”. Zo begon ik vorige week het gesprek met mijn coach. “Wat als je alleen maar voor jezelf hoeft te kiezen? Wat heb je dan nu nodig?” was de vraag die ze mij daarop stelde.

Dit had je niet verwacht het?! Dat ik als coach die mijn klanten leer om rust in hun hoofd te creëren gewoon vol in die valkuil van doorrennen-met-een-overvol-chaotisch-hoofd stapte. En toch gebeurde het. Wat ik mijn klanten altijd leer: het geeft niet als het nog een keer gebeurd. Het gaat erom hoe je weer opkrabbelt als je op je bek gaat.

Mijn zoontje was vanwege de voorjaarsvakantie 5 dagen bij zijn vader. Eindelijk had ik na een hele lange lockdown met thuisonderwijs (en ik ben absoluut geen thuisjuf dus dat was een zware periode) even tijd voor mezelf. En die tijd had ik ram vol gepropt met allemaal werkdingen waarvan ik vond dat ze moeste want nu was er eindelijk tijd. Waarschijnlijk zit je nu van herkenning heel hard ja te knikken. Dus ik dacht gewoon doorgaan en volhouden. Als dit allemaal af is, komt er wel rust in mijn hoofd

Gewoon doorgaan en volhouden

Gewoon doorgaan en volhouden, het klinkt zo gemakkelijk. Wie is er niet opgevoed met die ‘wijsheid’. Maar daardoor schiet je in je hoofd en ga je voorbij aan alles wat er is, alles wat jij voelt dat je nu nodig hebt. Gewoon doorgaan en volhouden is een zin die ontstaat omdat je denkt dat er verwachten zijn van anderen waar je aan moet voldoen of een oordeel dat je hartstikke zielig bent (en dat is het laatste wat je wilt als single moeder, zielig gevonden worden). Daardoor druk je (onbewust)het gaspedaal in en ga je door. En jij niet alleen ik stap dus ook nog weleens in die valkuil.

Alleen de andere kant van de medaille is dat je als single moeder eeuwig door kunt gaan. En dat is ook waarom je hoofd nooit stopt: “het hoort er gewoon bij, wat gaan anderen van me denken, dit hoor ik gewoon te kunnen, het valt best mee bij mij als je naar X kijkt, als ik nou dit afmaak kan ik wel even gaan zitten”. Een compleet urkermannenkoor aan gedachten, overtuigingen en dingen die jij geloofd zorgt dat het in jouw (en mijn) hoofd niet zomaar rustig is. Maar in al het gekakel van die gedachten is er een solo zangeres waar wij als single moeders vaak vergeten naar te luisteren: wat heb ik nodig? NU? Als ik echt voor mezelf kies.

En dat is exact waar mijn coach me vorige week op stopzette.

Het is de vraag die ik bijna elke sessie aan mijn eigen klanten stel: wat heb jij nu nodig? Als je echt voor jezelf kiest.

Urkermannenkoor 

Ja ook bij deze vraag staat dat hele urkermannenkoor klaar om in een gezang van overtuigingen los te barsten want stel je voor dat iemand denkt dat je geen goeie moeder bent of nog erger je een K#twijf vind. Newsflits: er zal altijd iemand iets van je vinden en altijd iemand het met je oneens zijn. Maar daar heb je totaal geen invloed op.

De vraag moet dus zijn ga jij naar dat urkermannekoor luisteren of ga je nu doen wat jij nodig hebt, als je echt voor jezelf kiest en je blij maakt? Dat betekent dat je dingen anders moeten doen. En dat is soms zoooooo f#cking moeilijk. Dat vraagt een investering van je. In tijd, geld, kennis of een combinatie hiervan. En de enigste die die investering kan doen ben jij. Prima als jij die investering te duur of te veel moeite vind maar reken er dan niet op dat er iets veranderd. Dan zet dat urkermannenkoor gewoon een volgend couplet in.

Ik heb er vorige week voor gekozen om mijn urkermannenkoor te laten zwijgen en ben heel zen gaan puzzelen met een glas wijn en een goeie spotify lijst. Dat bracht zoveel rust en plezier dat ik mezelf uiteindelijk 5 dagen vakantie heb gegeven. Die to-do-lijst lag deze week gewoon nog op mijn bureau en nu vlieg ik er doorheen.

Ben je nieuwsgierig hoe ik dat urkermannenkoor uit zet en hoe jij dat kan doen, boek dan hier direct een gratis hartverbindingssessie. 

Wat zou jij doen als je echt voor jezelf kiest, laat je het me weten in de reacties?