Wat zou jij zelf doen?

Een vraag die bij mijn klanten de meeste irritatie opwekt.

Waarom?

Het is de vraag die ik mijn klanten tijdens elke coaching sessie minstens een keer stel: wat zou jij zelf doen?

En mijn klanten bestempelen het als de meest irritante vraag die ze kunnen krijgen. En niet alleen mijn klanten 😉

Is het je wel eens opgevallen dat we ongelooflijk goed zijn in advies geven aan een ander? Het is iets dat mij in heel veel (socialmedia) groepen waar ik in zit opvalt.

Je leest een post waarin iemand haar hele ziel en zaligheid verteld over iets waar ze mee worstelt en het einde van de post eindigt bijna altijd met: wat zou jij doen?

Het lijkt in de theorie een logische vraag als je er zelf even helemaal doorheen zit. Hoe fijn is het dan om advies te krijgen, het liefste van iemand die in een zelfde situatie heeft gezeten.
Maar in de praktijk bereik je met die vraag helemaal niets. Als er 10 mensen reageren, krijg je 10 oplossingen en als er 100 mensen reageren 100. En elke reactie wordt gegeven door een “roze” bril van iemands eigen realiteit. Vaak heeft de schrijfster of verteller een verhaal gedeeld dat vol zit met emoties in het moment, dat weer emoties triggert bij de lezer of luisteraar en vanuit die emoties komt er een reactie.

Ik reageer regelmatig onder dit soort posts met de vraag: wat zou je zelf doen? Recentelijk heeft dit ervoor gezorgd dat ik uit een groep verwijderd ben omdat ik geen constructieve bijdrage lever volgens het beheer van de groep.

Nou dat zie ik dan toch even anders.

Wat heb jij aan mijn verhaal als je er compleet doorheen zit en het zelf even niet meer weet? Wat heb jij aan mijn mening als DE OPLOSSING terwijl ik die oplossing aandraag vanuit mijn ervaringen, mijn emoties en mijn achtergrond. Als single moeder sta je al genoeg onder druk vanuit jouw omgeving om dingen te doen “zoals ze heuren” of “zoals jouw ex-partner het verwacht”.
En daarmee leg je de lat nog hoger dan hij al lag want je wilt natuurlijk ook ‘een goed adviseur’ niet tegen de haren instrijken door het eigenwijs anders te doen.
En daarom vraag ik altijd “wat zou je zelf doen?”

Daardoor durf ik te stellen dat ik een goeie coach ben. Samen met jou zoek ik naar een oplossing die voor jou past. Door te doen wat jij zelf wilt, komt het niet van buiten maar uit jouw hart zoals jij voelt dat het voor jou werkt. Het is misschien niet altijd de gemakkelijkste weg, maar wel de manier om jouw eigen geluk te creëren. Want het blijft mijn visie dat een blije gelukkige moeder zorgt voor blije gelukkige kinderen. En dat bereik je vooral door jouw leven in te richten zoals het voor jou goed voelt.

En nee dat hoef je zeker niet alleen te doen. Daarom heb ik maandelijks ruimte voor 5 gratis hartverbindingssessies. Een half uur mijn volledige aandacht en coachtips zodat jij weer weet wat je zelf zou doen.