‘Mama ze zeggen dat ik stom ben’. Mijn zoontje fluistert het zachtjes in mijn oor terwijl hij vecht tegen zijn tranen. We staan nog op het schoolplein van zijn school waar hij net met een mega vaart aan kwam rennen zo mijn veilige armen in. Ik voel dat hij zich groot probeert te houden maar dat dit zinnetje hem geraakt heeft en nog steeds bezig houdt. Dit zinnetje raakt niet alleen hem maar mij ook op een heel oud pijnpunt.

Ik haal een keer diep adem naar mijn buik en vraag hem: ‘Vind jij jezelf stom?’ ‘NEE’ zegt hij heel resoluut. ‘Vindt mama jou stom?’, ‘NEE’ zegt hij weer heel resoluut. ‘Nou dan mag je dit loslaten lieverd. Het is niet jouw verhaal. Het zegt niets over jou maar alles over die grote jongens. En je weet je kunt niet iedereen tevreden houden, er zijn altijd mensen die iets van jou vinden’. Het gaat erom dat jij van jezelf houdt en doet waar jij blij van wordt.

Ik ben zo blij dat ik hem dat kan leren, zo klein als hij is.

Het heeft mij ruim 30 jaar gekost om zover te komen dat ik echt van mezelf hou, blij ben met wie ik ben en wat ik doe.

Dat ik me niet meer klein laat houden door de stemmetjes in mijn hoofd dat iemand iets van me vind, ik vooral “normaal”  moet doen of die zeggen dat ik dat toch niet kan.

Niet langer overleef om aan iedereens wensen te voldoen maar leef zoals ik wil leven.

De weg hiernaartoe heeft me zoveel tranen, pijn en onzekerheid over mezelf gekost. Ik heb zoveel dingen niet gezegd of gedaan omdat ik geloofde dat ik stom was en het niet kon, dat niemand op mij zat te wachten en dat ik toch niets waard was.

Dit verhaal over mezelf hield me tegen om ook maar te beginnen aan zoveel dingen die ik graag wilde doen. Ik was zo bang om te falen of niet goed genoeg te zijn dat ik ervoor koos om er uberhaubt maar niet aan te beginnen.

 

Ik hervond mijn kracht

Toen ik net bij mijn ex weg was, zei ik in opperste wanhoop tegen een vriendin: “Ik kan dit niet alleen. Ik kan niet eens voor mezelf zorgen!”

Maar zij was daar heel duidelijk over: ‘Natuurlijk kun je dit, want je zorgt al voor jezelf sinds je zeventiende! Het voelt nu raar omdat je officieel een single moeder bent, maar de vader van je kind is er nooit voor jullie geweest. Je hebt het al die tijd al alleen gedaan en je doet het verdomd goed”.

Dat was een enorme eye-opener voor mij. Zij zag iemand in mij die ik niet zag.

Als ik naar mezelf keek zag ik een gebroken en kwetsbare vrouw maar anderen zagen mijn kracht wel.

Het probleem was mijn hoofd, dat vond dat ik aan allerlei rollen, verwachtingen en eisen van anderen moest voldoen.

Hierdoor raakte ik mijn gevoel steeds kwijt en geloofde in een verhaal dat ik mezelf jaren verteld had. Omdat dit het verhaal was dat anderen mij vertelden over mezelf.

Nu weet ik dat dit verhaal niet de waarheid was.

Door steeds opnieuw te voelen wat iets met mij doet en wat ik nodig heb ontstond er een nieuw verhaal:

• Door te kiezen wat ik belangrijk vind voor mijn zoon ook al deden alle moeders uit de klas en de straat het anders
• Door elke dag tijd voor mezelf in mijn agenda in te plannen
• Door vaker de was een paar dagen in de wasmand te laten liggen en de stofzuiger in de kast te laten zodat ik qualitytime met mijn zoon heb
• Door verjaardagen en verplichtingen af te zeggen waar ik geen zin in heb
• Door dingen te zeggen die ik moeilijk vind maar waarvan ik voel dat ik het niet binnen mocht houden
• Door elke dag stil te staan bij hoe ik me voel en in het moment te beslissen wat nu goed voelt

Het werd een nieuw verhaal over een vrouw die vanuit haar hart leeft, gaat staan voor wat zij belangrijk vind en zich hierover uitspreekt. Vanuit rust, compleet empowered en vol zelfliefde.

Gedurende deze reis heb ik geleerd op mezelf te vertrouwen en te voelen wat ik nodig heb. Hoe ik dit doe heb ik samengevat in mijn unieke stappenplan van hoofd-denken naar hart-weten. Dit stappenplan heeft mij geholpen om op moeilijke momenten niet weer in mijn oude verhaal en gedachten over mezelf terug te vallen maar te blijven geloven in mijzelf. Zo maak ik steeds stappen vooruit.

Nooit meer zwijgen uit schaamte

Een van de allergrootste stappen die ik gemaakt hebt is dat ik gestopt ben met zwijgen vanuit schaamte.

Ik heb een verhaal en ik ben dat gaan vertellen. Een verhaal dat niet alleen het mijne is maar wat veel (single) moeders overkomt. Een verhaal van schaamte, schuldgevoelens, overleven, sociaal isolement en armoede.

Ondertussen heb ik dit verhaal gedeeld in de media en de politiek om meer begrip en veranderingen hiervoor te creëren.

 

Gezien in: 

15 april 2019

Aan tafel bij Jeroen Pauw

De week van Gelderland

Als ik jou maar 1 ding mee kan geven

Ik zie zo zoveel bewuste moeders om mij heen die, net als ik lange tijd gedaan heb, struggelen met hun identiteit.

Ze stoppen hun dromen en verlangens weg omdat ze in de ratrace van het dagelijks leven alleen maar bezig zijn met alle ballen ophouden, overleven en zorgen. Het is mijn missie om al die moeders hun eigen kracht weer te laten voelen, te laten voelen hoe waardevol ze zijn zodat ze net zoveel van zichzelf gaan houden als ze van hun kinderen houden. Op dit manier kunnen ze vol zelfliefde, keuzes maken vanuit zichzelf en voor zichzelf  en worden zij het levende voorbeeld dat ze hun kinderen willen geven. Ik geloof dat er in elke moeder een superwoman huist die zij aan de wereld mag laten zien.

Wat je over mij moet weten

Ik ben een echte hart-coach. Bij alles wat ik doe voel ik vanuit mijn hart. Ik heb een gigantische hoeveelheid energie en enthousiasme. Gecombineerd met het feit dat ik mijn hart op mijn tong heb, betekent dit dat er af en toe een lompe opmerking uit mijn mond komt. Niet om je te kwetsen maar vooral om je te uit te dagen om echt te gaan voelen wat er nou werkelijk speelt bij jou van binnen. Ik kan namelijk slecht tegen slachtofferschap en de verantwoordelijkheid buiten jezelf plaatsen. Ik ben een ongelofelijke doorzetter. Ja sommige dingen zijn hartstikke spannend maar dat hoeft je niet te tegen te houden om het niet te doen. Ik draai angst om naar uitdagingen. Als ik iets wil ga ik er op die manier voor,  linksom of rechtsom. Zo werk ik ook als coach: ik kijk naar de mogelijkheden en denk in oplossingen. Kleine stapjes zijn ook stapjes vooruit. Ik daag je uit om zo jouw hartdromen waar te gaan maken.

Typisch Eline

Als je mij zou kennen zou je weten dat ik

❤️ verzot ben op magie en dan vooral die van Disney en de Efteling
❤️ altijd met de oortjes van mijn telefoon in, wandelend door de kamer bel
❤️ mijn hart op mijn tong heb en mijn ongezouten mening geef als iets me raakt in mijn hart of je nu de buurvrouw bent of een politici in Den Haag
❤️ een voorvechter ben voor (single) moeders en kinderen om hun situatie te verbeteren en ze een stabielere toekomst te
bieden
❤️ wekelijks wel iets doe waarvan ik denk dat ik zeker weten dood ga, maar wat in mijn hart zo kloppend voelt dat ik
niet anders kan dan het doen
❤️ stronteigenwijs ben maar daardoor ook niet zomaar opgeef
❤️ mijn hele leven al helderwetend en voelend ben
❤️ een die-hard theemeisje ben. Zonder minimaal 2 koppen thee in de ochtend functioneer ik niet
❤️ mijn dag start met een spotify lijst vol positieve energieke liedjes want mindset is alles bij de start van de dag
❤️ altijd fashionably late ben
❤️ humor gebruik in heel veel situaties om te relativeren. Ja mijn humor is soms best sarcastisch.
❤️ ‘s nachts wakker gemaakt kan worden om naar de maan en de sterren te kijken.
❤️ de verleiding van chocola en zure matten regelmatig niet kan weerstaan
❤️ er oneindig vertrouwen in heb dat als ik zoveel van mezelf kan leren houden, jij het zeker weten ook kan

 

En ik weet dat ik jou daarbij kan helpen. Denk jij dat ook, voel je een klik en wil je vrijblijvend kennismaken? Plan dan direct jouw  gratis hartverbindingssessie waarin ik je meteen 3 gouden tips geef om te zakken met jouw energie van jouw hoofd-denken naar jouw hart-weten zodat je direct meer rust te ervaren.

Ik ben Eline Zeelenberg,
De coach voor bewuste moeders die weer vanuit hun hart keuzes willen maken, de regie over hun leven nemen en zo rust in hun hoofd krijgen.

Meer over mij

 

 

 

 

 

Hartekracht
Eline Zeelenberg
Sonoystraat 42
6826 NX Arnhem
eline@www.hartekracht.net

Algemene Voorwaarden
Cookiebeleid
   Privacybeleid